Nieuwe Vlaamse regering: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedsector?


30/09/2024

In het nieuwe Vlaamse regeerakkoord staat betaalbaar en kwaliteitsvol wonen centraal. De regering kondigt een reeks maatregelen aan die de woningmarkt toegankelijker moeten maken voor iedereen, of het nu gaat om kopen, (ver)bouwen of huren. In dit artikel lees je welke veranderingen op komst zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Goedkoper een eerste en eigen woning kopen

De Vlaamse regering wil eigenaarschap bevorderen en het kopen van een woning toegankelijk houden. Vanaf 1 januari 2025 dalen de registratierechten van 3% naar 2% voor wie zijn of haar enige woning koopt en er zelf in gaat wonen. Dit bespaart de koper in de praktijk enkele duizenden euro’s. Voor beroepsverkopers wordt het tarief opgetrokken van 4 naar 6 procent.

Met deze wijziging probeert de regering eigenaarschap te ondersteunen, maar de lange termijn impact op de woningprijzen blijft afwachten. Onderzoek toont namelijk aan dat in het verleden de verlagingen van de registratierechten ervoor gezorgd hebben dat de woningprijzen licht gestegen zijn.

Versoepeling van de renovatieplicht

Hoewel de renovatieplicht voor energieverslindende woningen behouden blijft, geeft de regering kopers nu zes jaar (in plaats van vijf) de tijd om hun woning te verbeteren tot minimaal energielabel D. Daarnaast heeft de regering besloten om toekomstige verstrengingen van de renovatieregels, zoals de verplichting om tegen 2045 elke woning op label A te brengen, af te schaffen. Dit besluit biedt eigenaren meer flexibiliteit, maar het risico bestaat dat woningen slechts oppervlakkig worden gerenoveerd.

De huurmarkt

Met de ambitie om de private huurmarkt toegankelijker te maken, wordt de huurwaarborglening versoepeld, met een langere terugbetalingstermijn van 36 maanden. Het Vlaams Woningfonds verstrekt deze huurwaarborgleningen zodat huurders hun waarborg zouden kunnen betalen bij het huren van een woning/appartement. Vanaf 2028 zullen verhuurders die hun panden niet energiezuiniger maken, de huurprijs niet meer mogen indexeren. Op die manier wil de regering verhuurders stimuleren om hun verhuurpanden energetisch te verbouwen.

Sociale woningbouw

Ondanks de forse investering van 6 miljard euro in sociale woningbouw, blijft de vraag of dit voldoende is om de lange wachtlijsten aan te pakken. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een sociale woning worden strenger, met onder andere hogere taalvereisten en werkbereidheid. Sociale huurders die al werken krijgen voorrang op de wachtlijst.

Conclusie

Het blijft natuurlijk afwachten hoe deze maatregelen in de praktijk de markt zullen beïnvloeden. Eerdere hervormingen in de woningmarkt hebben geleid tot prijsstijgingen, en het blijft de vraag of de verlaging van de registratierechten daadwerkelijk tot meer betaalbare woningen zal leiden. Daarnaast is het afwachten of eigenaars bereid zullen zijn om, zonder strikte verplichtingen, energiebesparende renovaties door te voeren. Ook de vraag of de forse investeringen in sociale woningbouw voldoende zullen zijn om de lange wachtlijsten aan te pakken, blijft voorlopig onbeantwoord. De effecten van deze maatregelen zullen pas op langere termijn zichtbaar worden.

Heb je concrete plannen om een woning te kopen, te (ver)bouwen of te (ver)huren? Ons team staat klaar om je met deskundig advies bij te staan. We helpen je graag bij het navigeren door de nieuwe wetgeving en vinden samen de beste oplossingen voor jouw situatie. Neem vandaag nog contact op voor professioneel advies op maat.

Vraag een schatting aanGratis schatting