Sinds 2021 kan je als eigenaar van een woning het ‘renteloze renovatiekrediet’ aanvragen. Een speciaal krediet voor wie een woning koopt met een slechte energieprestatie en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert. Zo’n krediet vraag je aan bij het verwerven van je woning, wanneer je ook je hypothecair krediet regelt.
Wie kan zo’n krediet aanvragen?
- Je koopt een huis of appartement in volle eigendom met een slechte energieprestatie. De regeling geldt voor wie sinds 2021 een woning koopt.
- Je koopt je woning met een hypothecair krediet. Het renovatiekrediet is dus enkel mogelijk in combinatie met een hypothecair hoofdkrediet.
- De woning moet gelegen zijn in het Vlaamse Gewest.
- De woning heeft een ondermaatse energieprestatie en je zal die grondig renoveren (investeringen in isolatie, energiezuinige verwarming, hernieuwbare energie).
- Je bewijst de energieprestatie van de woning voor en na de renovatie aan de hand van het EPC-label. Dat is een lettercode op je energieprestatiecertificaat. Let op, hiervoor heb je een energieprestatiecertificaat nodig die opgesteld is na 2019!
- De woning heeft bij de verkoop een EPC-Label E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label C halen. Gaat het om een appartement? Dan moet er sprake zijn van een EPC-Label D, E of F en moet door renovatie binnen de 5 jaar minimaal EPC-label B halen.
Hoe vraag je zo’n krediet aan?
Je kan zo’n krediet aanvragen bij verschillende kredietverstrekkers en sociale kredietmaatschappijen. De volledige lijst kan je hier terugvinden. Het renovatiekrediet loopt maximaal 20 jaar.
Je kan maximaal 60.000 euro ontlenen, maar hoeveel jij als koper precies kan ontlenen hangt af van je renovatieplannen. De bank zal kijken naar het oorspronkelijke EPC-label en het vooropgestelde EPC-label. Hoe ambitieuzer je renovatieplannen, hoe meer je kan ontlenen.
Meer informatie kan je terugvinden op de site van Energiesparen.be.
(Bron: Fednot / notaris.be)