Van staatsbon naar nieuwbouw: een steengoede investering?


11/07/2024

€21.895.899.300. Dat is het totale bedrag waarvoor werd ingetekend op de 1-jarige staatsbon van september 2023. Een keuze voor stabiliteit en zekerheid in economische en financieel onzekere tijden. In tijden waar klassieke spaarproducten bij de banken een laag rendement aanbieden, was een netto-rendement van 2,81% genoeg om meer dan 600.000 Belgen overstag te laten gaan. 1 jaar later bieden zich weer nieuwe kansen aan: Is het mogelijk om dit rendement van 2,81% te boosten door te investeren in (nieuwbouw) vastgoed?

Vastgoed als bescherming tegen inflatie

Vandaag de dag (juni 2024) bedraagt de inflatie in België 3,74%, wat significant hoger is dan de rentetarieven die banken momenteel aanbieden op spaarrekeningen. Dit betekent dat het geld dat gewoon op een spaarrekening blijft staan, in reële termen aan waarde verliest. Het rendement van 2,81% op de staatsbon is aantrekkelijk, maar het is nog steeds niet voldoende om de impact van inflatie volledig te compenseren. Door te investeren in vastgoed kunnen beleggers niet alleen profiteren van hogere rendementen, maar ook hun kapitaal beschermen tegen de erosie van inflatie. "Vastgoed biedt een veilige haven in tijden van stijgende prijzen," stelt Wim Gijs, zaakvoerder bij Domestic. "Het is een manier om uw geld te laten groeien en tegelijkertijd uw koopkracht te behouden."


“Het rendement van een vastgoedinvestering kan je opsplitsen in 2 types rendement”, gaat Wim verder. “Enerzijds heb je het huurrendement, d.w.z. de huur die je maandelijks ontvangt voor het ter beschikking stellen van jouw appartement. Afhankelijk van de situatie, ligt dit typisch ergens tussen de 2 en 3%. Maar daarbovenop profiteer je ook mee van de algemene waardestijging van vastgoed, die gemiddeld doorheen de geschiedenis 2,5 à 3% bedroeg. Deze 2 rendementen opgeteld zorgen voor een zeer mooi nettorendement, met ook nog eens een laag risicoprofiel.

Voordelen van nieuwbouw

Naast het zuivere rendement, biedt investeren in nieuwbouw nog een aantal voordelen. Zo moeten alle gebouwen in Vlaanderen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd voldoen aan bepaalde energieprestatienormen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. Deze normen verzekeren dat elk nieuwbouwappartement gebruik maakt van de nieuwste energiezuinige technieken, wat zorgt voor een lager energieverbruik voor de huurder. “We merken dat potentiële huurders hier ook steeds meer aandachtig voor worden”, voegt Wim toe. 

Daarnaast is investeren in (nieuwbouw)vastgoed ook een tastbare en lokale investering. Op deze manier weet je waar je in investeert, in een gebouw waar lokale aannemers aan mee werken. Dit geeft een gevoel van zekerheid en veiligheid, wat niet te onderschatten valt vandaag de dag. Bovendien, wanneer u op plan koopt, heeft u de unieke mogelijkheid om de woning volledig naar eigen smaak aan te passen, van de indeling tot de afwerking. In een lastenboek worden bepaalde budgetten toegekend, waarmee de koper zelf naar een lokale leverancier kan gaan en zelf kan kiezen wat hij/zij mooi vindt. 

Daarnaast biedt nieuwbouwvastgoed flexibiliteit voor de toekomst; u kunt er eventueel later zelf gaan wonen, het verhuren, of het later beschikbaar stellen voor uw kinderen. Nieuwbouwprojecten hebben ook vaak minder onderhoudskosten, omdat alles nieuw en onder garantie is, wat bijdraagt aan een zorgeloze investering.

Domestic Makelaars staat je bij

Bij Domestic Makelaars hebben we een lange geschiedenis en uitgebreide ervaring in de verkoop van nieuwbouwvastgoed, waardoor we de ideale partner zijn om u bij elke stap van dit proces te begeleiden. Kopen op plan kan veel vragen en onzekerheden oproepen, van de keuze van de juiste woning tot het begrijpen van juridische aspecten zoals de Wet Breyne, die specifieke bescherming biedt voor kopers van nieuwbouwwoningen. 

Ons team van deskundige makelaars staat klaar om u van A tot Z te helpen, met duidelijke uitleg en ondersteuning bij elke stap. "Wij begrijpen dat het kopen van nieuwbouw een grote stap is," vertelt Wim. "Daarom zorgen wij ervoor dat onze klanten volledig geïnformeerd en gerustgesteld zijn gedurende het hele aankoopproces, zodat ze met vertrouwen hun geld kunnen investeren."

Projecten in de kijker

Graag zetten wij enkele knappe projecten uit ons aanbod in de kijker. Kijk rustig rond en indien gewenst, kan je onderaan met ons contact opnemen.


De Patrijs - Rijkevorsel

De Patrijs - Rijkevorsel

Op een domein van ca. 5.600m² waarop thans de modernistische erfgoedvilla ‘De Patrijs’ reeds staat, zullen nog 2 urban villa’s verschijnen met 6 appartementen per urban villa.

📍 Leopoldstraat 18-20, Rijkevorsel
💰 Vanaf €399.000
✅ Reeds 35% verkocht
📐 Oppervlaktes tussen 108 - 152 m²

Meer info

De Generale - Turnhout

Residentie 'De Generale' is een luxueus en energiezuinig vernieuwbouwproject gelegen in het commercieel centrum van Turnhout, waar het voormalige BNP-Paribas Fortis kantoor gevestigd was (de vroegere Generale Bank). 

📍 De Merodelei, Turnhout
💰 Vanaf €235.000
🗓️ 6% BTW mogelijk tot eind 2024
📐 Oppervlaktes tussen 80 - 181 m²

Meer info
De Generale

Project Binnenhof

Binnenhof - Retie

Het luxueuze project bestaat uit 2 onderdelen. Enerzijds zijn er 3 ruime aaneengesloten woningen met patio tegen de Molenstraat. Anderzijds wordt er een kleinschalige meergezinswoning opgericht in het groene binnengebied daarachter. 

📍 Molenstraat 9, Retie
💰 Vanaf €280.000
🏡 Woningen van 178 m² bewoonbare oppervlakte
🌇 Appartementen vanaf 85 m² bewoonbare 

Meer info

MoutAkkers - Lommel

Residentie MoutAkkers is een uniek, kleinschalig nieuwbouwproject met een moderne tijdloze architectuur en een traditionele topafwerking. 

📍 Tuinstraat 8-10, Lommel
💰 Vanaf €305.000
✅ Reeds 50% verkocht
🗓️ 6% BTW mogelijk tot eind 2024

Meer info
MoutAkkers - Lommel

Benieuwd naar ons volledige aanbod aan nieuwbouw?

Benieuwd naar ons volledige aanbod aan nieuwbouw?

Zoals u weet hebben wij bij Domestic Makelaars een ruime portefeuille aan nieuwbouwprojecten. Onder andere in Turnhout, Dessel, Mol, .. bieden wij kwalitatieve projecten aan.

Volledig aanbod

Graag een persoonlijke babbel?

Bent u geïnteresseerd in investeren in nieuwbouwvastgoed? Ons ervaren team komt graag bij u langs voor een vrijblijvend gesprek om uw wensen en mogelijkheden te bespreken. Ons team bulkt van de ervaring, met zowel ervaring in de makelaardij en projectontwikkeling, maar ook in de financiële wereld. Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken!

Contacteer ons
Graag een persoonlijke babbel?
Vraag een schatting aanGratis schatting